TANÚSÍTVÁNY
Szolnok

Szükséges tudnivalók az energetikai tanúsítványról

Energetikai tanúsítványt 2012-től kötelező készíttetni adásvételhez, és bérbeadáshoz. A célja hogy a leendő tulajdonos megbízható információt kapjon az eladó ingatlan energiafogyasztásáról.  Szükséges új épület építése esetén is.

Milyen dokumentumokra van szükség?

Az ingatlan címére és helyrajzi számára van szükség, minden más műszaki paramétert felmérünk a helyszíni szemle során, a díjak ezt tartalmazzák. Ha azonban rendelkeznek az eredeti építési tervekkel, szeretnénk őket megtekinteni.

Helyszíni felmérés

Nem új építésű ingatlanok esetén minden esetben helyszíni felmérést végzünk, amely során felmérjük a számítás elvégzéséhez szükséges szerkezeti és gépészeti jellemzőket. Hossza kb. 30 perc.

Ki állíthat ki energetikai tanúsítványt?

Az energetikai tanúsítványt a megfelelő jogosultsággal rendelkező mérnök állíthatja ki. Az engedély megszerzésének feltétele kamarai vizsga, szakirányú végzettség, valamint a megfelelő szakmai tapasztalat is (legalább egy év). Aki sikeres kamarai vizsgát tesz, az a névjegyzékbe történő felvétel után végezhet energetikai tanúsítást.

Magyar Mérnöki Kamara honlapja »

Tanúsítvány adásvételi szerződéshez

A szerződés megfelelő tartalmáért az eljáró ügyvéd felel, a tanúsítást előíró jogszabály azonban úgy rendelkezik, hogy az önálló rendeltetési egység ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása tárgyában készült szerződés tartalmazza:

  1. annak rögzítését, hogy a rendelet rendelkezései szerint kell-e tanúsítványt készíteni,
  2. a tanúsítvány azonosító kódját, és
  3. a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy az azonosító kód szerinti energiatanúsítványt vagy annak másolatát az eladótól vagy a bérbeadótól átvette.

Használatbavételhez

Új építésű ingatlan esetén szükség van a tanúsítvány elkészíttetésére a használatbavételi bejelentés/engedélyezés részeként. Ebben az esetben helyszíni felmérést nem kell tartanunk, a számítás a kiviteli/engedélyezési tervek alapján készül. A következő dokumentumokra van szükség: felelős műszaki vezetői nyilatkozat, alaprajz, metszet, építészeti és gépészeti leírás.

EU célok és magyar stratégia

A lakossági energiafelhasználás jelentős csökkentése és a pazarlás megszüntetése az egyik kiemelt célja az Európai Uniónak. Mivel az épületek a teljes energiafelhasználás 40 %-át adják, ez EU beépítette a közösségi politikába a csökkentésre irányuló törekvéseket.

Az első lépés a 2002/91/EK, az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelv (EPBD) megszületése volt, amely többek között a tanúsítást is minden tagország számára kötelezővé tette.
A 2010/31/EU irányelv bevezetésének határideje 2020, ebben a követelményértékeket rendkívül nagy mértékben szigorították, a cél, hogy az időpont után már csak közel nulla energiafelhasználású épületeket lehessen építeni.

Hőkamerás vizsgálatra van szükség?

Hőkamerás vizsgálatra nincs szükség a tanúsítás során. Ha teljes épület auditálást és tanácsadást is szeretne, akkor hőkamerás felmérést is végzünk, egyedi ajánlat szerint.

Energetikai pályázatok

A lakossági pályázatok benyújtásához kötelező elkészíteni két darab energetikai tanúsítványt, a jelenlegi és a felújított állapotról. Ezeknél a megbízásoknál a szolgáltatási díjunk egyedileg kerül meghatározásra az épület bonyolultságától és a pályázat típusától függően. Ez a díj, sikeres pályázat esetén, teljes egészében elszámolható munkaköltség.

Árak

A tanúsítási díjak az épület méretétől függnek, vállalkozásunk fix díjtáblázat alapján végzi a szolnoki lakóingatlanok minősítését, melyet megtekinthet az árak menüpontban.

További díjak nem merülnek fel.

A táblázatban szereplő díjak a fizetendő végösszegek, minden tételt tartalmaznak.

Nem szükséges tanúsítvány:

Minden jog fenntartva © 2020 www.tanusitvany-szolnok.hu